herstel na een ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een operatie om overhangend vel van het ooglid te verwijderen. De meeste mensen doen een ooglidcorrectie om esthetische redenen, soms is dit ook functioneel storend. Dan is een deel van het gezichtsveld minder zichtbaar omdat dit vel ervoor hangt.

Een ooglidcorrectie is op zich een kleine ingreep die snel geneest. Maar de meeste patiënten willen weten hoe lang zo een ingreep voor de buitenwereld zichtbaar zal zijn. De ooglidcorrectie is vooral zichtbaar de eerste week na de operatie. Dan is er nog duidelijk zwelling. De eerste dag valt deze mee, de zwelling neemt toe tot aan de derde tot vierde dag na de operatie. Daarna begint de zwelling af te nemen. De chirurg zal aanraden om cold packs aan te brengen na de operatie. Dit zorgt ervoor dat de zwelling na een ooglidcorrectie beperkt blijft.

Soms is ook een kleine bloeduitstorting te zien aan het ooglid. Dit is zichtbaar bij ongeveer 1 op 4 van de patiënten. Ook dit verdwijnt vrij snel, maar trager dan de zwelling. Na ongeveer 1 week is het grootste deel van de zwelling verdwenen. Dan zal de chirurg ook de draadjes verwijderen. Dit laat toe om alles nog sneller te laten genezen. Er is ook een controle om te zien dat er geen infectie op de wondrandjes van de ooglidcorrectie zit. Indien dit het geval is zal de chirurg meestal een antibioticum voorschrijven. Dit zal in de regel dan ook snel genezen.

De tweede week na de ooglidcorrectie is de zwelling nog licht aanwezig, zij het niet meer storend. De volgende weken zal de zwelling dan ook verder afnemen. Tegen week drie zal iemand anders niet meer zien dat er een operatie is gebeurd, dan is het alleen nog van dichtbij te zien. De weken nadien zal het litteken zelf ook verder vervangen totdat het litteken van de ooglidcorrectie eigenlijk niet meer te zien is.