De werking van een e-sigaret uitgelegd

Hoe werkt een e-sigaret eigenlijk

E-sigaretten zijn op dit moment een interessant stukje moderne digitale technologie. Wat hier met een lage verdampingsweerstand indrukwekkend lijkt, is uiteindelijk alleen het resultaat van een moderne dompelverdamper. Als er een "vaper" in de buurt is, merk je dit vrij snel zonder direct te zien hoe hij of zij de e-sigaret naar de mond leidt: De wolk van waterdamp en aromatische stoffen die de e-sigaret na het inhaleren vrijgeeft, is vaak niet minder onopvallend dan een opstartende stoomlocomotief.

Vanwaar de indrukwekkende stoomwolk

Maar hoe krijgen deze apparaten, die in de meeste gevallen veel kleiner zijn dan een smartphone, het eigenlijk voor elkaar om zulke indrukwekkende stoomwolken te produceren? Dit zijn de belangrijkste elementen die aan de basis ervan liggen:

De technische structuur

De manier waarop een e-sigaret werkt is een wisselwerking van verschillende technische componenten. Als je naar verschillende e-sigaretten kijkt, zul je merken dat ze meestal compact zijn, zodat je de afzonderlijke onderdelen niet precies kunt onderscheiden.

De stroombron bevindt zich aan de achterzijde. Afhankelijk van de constructie is dit een vast geïnstalleerde batterij of een batterijhouder. Praktisch altijd zijn dit lithium-ionbatterijen. Meestal wordt ook een aansluiting volgens de micro USB-standaard meegeleverd om de batterij of batterijen in het apparaat op te laden.

Er volgt een controle-eenheid. In het eenvoudigste geval is dit alleen maar een aan-uitschakelaar die eenvoudigweg de stroomtoevoer schakelt. Bij complexere apparaten bestaat echter de mogelijkheid om elektrische parameters in te stellen om de stoomproductie aan te passen aan uw eigen wensen.

Daarachter zit de verdamper. Het is het contactstuk tussen de elektriciteit en de vloeistoffen dat nodig is voor de werking. Je kunt het je voorstellen als een gewikkelde verwarmingsspiraal. Dit zit in een jasje van een opengewerkte stof, tegenwoordig vaak een glasvezel of van oudsher een katoenen lont. Dit zorgt ervoor dat de verdamper altijd omringd is door voldoende vloeistof.

De vloeistoftank bevindt zich boven de verdamper. Dit is een eenvoudige container die meestal kan worden gevuld door deze aan te schroeven en die een paar milliliter vloeistof bevat. In de meeste gevallen is het als een holle cilinder geconstrueerd. In het midden van de tank loopt een buisje dat de verdamper met het mondstuk verbindt.

De verdamperkop en de tank vormen meestal een eenheid.

Het display toont het momenteel geselecteerde vermogen dat overeenkomt met de getoonde spoelweerstand. In veel apparaten zijn deze afzonderlijke onderdelen om redenen van compactheid in elkaar genesteld.

De aanpassingsmogelijkheden

Uiteindelijk, en ondanks alle digitale verfijningen, werkt de e-sigaret volgens het principe van de dompelverdamper. Er vloeit elektrische stroom, waardoor een vloeistof wordt verwarmd, die verdampt. De wikkelweerstand in ohm is direct verantwoordelijk voor de hoeveelheid stoom die geproduceerd wordt, hoe intenser deze smaakt hoe hoger de temperatuur is. Hoe lager de weerstand, hoe gemakkelijker het is om meer stroom door de wikkeling van de spoel te laten stromen en zo de vloeistof te verwarmen. De weerstand is de enige parameter die niet naar believen kan worden aangepast.

De spanning in volt. Op eenvoudigere apparaten wordt het bepaald door de batterij, maar op duurdere e-sigaretten kan het ook worden geregeld. Het is echter direct gekoppeld aan de weerstand.

Het vermogen in watt is de derde component. Het is het resultaat van de verweving van spanning en weerstand. Het is de doorslaggevende instelbare component voor de overgrote meerderheid van de regelbare e-sigaretten: De vaporisatorknop bepaalt het uitgangsbereik. Binnen dit bereik regelt de besturingselektronica vervolgens automatisch hoeveel spanning er van de batterij wordt afgenomen, afhankelijk van de instelling. Verder kunnen klachten optreden zoals pijn in keel, allergische reacties of maagzuur.

Waarom de aanpasbaarheid

Het belangrijkste doel van de aanpasbaarheid is om het stoomproces aan te passen aan je smaak – een belangrijk argument tegen de klassieke tabaksconsumptie.

Voor iemand die geen eerdere ervaring heeft met e-sigaretten, kan deze verscheidenheid aan instellingen verwarrend zijn. Daarom zijn er ook eenvoudige apparaten voor beginners die helemaal geen variabelen hebben. Je moet echter onder ogen zien dat stomen voor de meeste mensen meer is dan alleen een vervanging van gewoon roken. De verscheidenheid aan vloeibare smaken, dit alles maakt het echte genieten van het stomen mogelijk, vergelijkbaar met wat er in de tabaksconsumptie wordt gedaan met pijpontwerpen, verschillende soorten tabak.

Zie ook: vuurfakkels kopen