Dashcams in Belgiƫ steeds populairder

Dashcams worden steeds populairder onder weggebruikers in België. Een dashcam is eigenlijk een soort cameraatje die op de voorruit bevestigd wordt en alles films wat op en rondom de weg gebeurt. Naar schatting rijden inmiddels zo'n 500.000 mensen met zo'n dashcam in hun auto en dit aantal groeit jaarlijks.

Het grote voordeel van een dashcam is dat altijd een objectieve getuige aanwezig is. De dashcam filmt continu en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De beelden kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Het argument voor het gebruik van een dashcam wordt naarmate steeds meer mensen er één gebruiken steeds groter. Je kunt je voorstellen dat het een groot nadeel is wanneer je als één van de weinigen zonder dashcam de weg op gaat. Je hebt dan immers zelf géén bewijs, terwijl anderen dit wel hebben en dat in hun voordeel kunnen gebruiken.

Dashcams zijn er in alle soorten en maten en voor elke prijs, bij de Action heb je ze zelfs al voor nog geen €20. Wij raden meestal aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

De ANWB heeft in 2020 een dashcam test gedaan waarin ze meerdere modellen uitvoerig hebben getest. De AZDome M10 Pro kwam uit deze test als beste dashcam onder €200 uit de bus.