Contactlenzen

Contactlenzen zijn van die kleine rondjes met vaak een diameter van rond de 1 cm die je op je ogen kan aanbrengen waardoor je alles weer goed kan zien. Contactlenzen zijn er in 2 soorten namelijk de harde contactlenzen en zachte contactlenzen. Je kiest vaak voor contactlenzen als je vindt dat een bril je niet goed staat of omdat je vindt dat een bril niet praktisch is.

Kies je er voor om contactlenzen te gaan dragen dan moet je niet zomaar contactlenzen bestellen en zelf wat gaan uitproberen. Contactlenzen dien je aan te laten meten door iemand die hier verstand van heeft, denk daarbij aan een opticien, contactlensspecialist of optometrist. Deze deskundige kunnen namelijk exact bepalen wel type lens en welke sterkte je nodig hebt om alles weer goed te kunnen zien. Deze deskundige zal ook kijken welk materiaal het meest geschikt voor je is om de contactlenzen prettig te dragen. Er zijn namelijk heel veel verschillende contactlenzen van verschillende fabrikanten op de markt. Wat bij de ene persoon lekker zit en goed kijkt hoeft bij een ander persoon niet zo te zijn.

Weet je welke sterkte je nodig hebt en ook welk merk en type contactlens het beste voor je geschikt is, dan kun je dus contactlenzen gaan aanschaffen. Contactlenzen kun je zowel offline als online bestellen. Er zit vaak wel veel verschil in de prijs of je nu je contactlenzen offline of online gaat bestellen. Online je lenzen bestellen is vaak stukken goedkoper en dit komt omdat de prijs van personeel en duur interieur zoals je dat ziet in een optiekzaak niet met de prijs wordt meegenomen bij de online aanbieders.

Kies de geschikte contactlenzen uit

Heb je een hoge sterkte of hoge cylinder dan kun je voor harde lenzen kiezen, deze zijn trouwens niet online verkrijgbaar. Heb je een wat normalere sterkte dan kies je voor zachte contactlenzen. Zachte contactlenzen zitten in de regel ook beter dan harde contactlenzen en dus wordt er in de meeste gevallen ook voor de zachte contactlenzen gekozen. Je hebt bij zacht contactlenzen de keuze uit daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Al deze lenzen zijn in sferische, torische als multifocale uitvoering verkrijgbaar. Torische contactlenzen gebruikt men als men een cylinder nodig heeft als correctie. Multifocale contactlenzen gebruikt men als men wat ouder wordt en men problemen krijgt voor de korte afstand en voor het lezen.

Contactlensvloeistof

Wil je je contactlenzen en je ogen in goede conditie houden dan dien je je contactlenzen te onderhouden met een goed contactlensvloeistof. Met een contactlensvloeistof kan je zowel je lenzen bevochtigen, afspoelen, desinfecteren en reinigen. Het meest handige is om voor een alles in één contactlensvloeistof te kiezen. Je kunt ook kiezen voor een aparte vloeistof om je contactlenzen in te bewaren en een vloeistof om te reinigen maar dit is wel wat omslachtig. Kies je voor daglenzen dan hoef je geen aparte contactlensvloeistof aan te schaffen want daglenzen zitten al per stuk verpakt in een blister met vloeistof en je pakt natuurlijk elke dag een nieuw setje daglenzen.